Programul urmărește realizarea unor studii de cercetare privind dinamica relațiilor etnice din România, utilizând bazele de date ale Barometrului Relațiilor Etnice (BARE) edițiile 1993-1996, 2000, 2001, 2002.
Grupul țintă:
Programul se adresează comunității de cercetători și oameni de știință din România interesați de problematica relațiilor etnice.
Ce oferă:
Cele mai bune trei lucrări vor fi premiate, după cum urmează: premiul întâi $500; premiul doi $300; premiul trei $200. Cele mai valoroase lucrări vor fi publicate alături de cele premiate în cadrul unui volum și vor constitui tema de discuție a unei mese rotunde la care vor fi invitați să participe factorii de decizie la nivel local și central, reprezentanți ai societății civile și ai presei și cercetători.
Temele de cercetare:
Lucrările trebuie să se încadreze în tematica BARE, punându-se accent pe acele teme care au rămas constante în timp în cadrul cercetării și să facă referire la comunitățile incluse în cercetare – maghiari, români și romi. Se va urmări aplicabilitatea practică a lucrărilor, astfel încât concluziile analizelor să folosească factorilor de decizie în activitatea lor la nivelul comunităților.
Datele BARE 2001 (rezultatele cercetării format, rezultatele cercetării format și baza de date a cercetării în format ) și BARE 2002 (baza de date a cercetării în format și ) sunt disponibile pe site-ul CRDE (www.edrc.ro), atât în format SPSS, cât și prelucrate în format PPT sau PDF. Datele BARE 2000 sunt disponibile doar în formă prelucrată (pe site-ul CRDE). Datele BARE 1993-1996 se găsesc în forma caietului de prezentare la CRDE.
La cerere, aceste date pot fi primite în format electronic sau sub formă de caiet de prezentare.
Persoanele interesate să realizeze studiile de cercetare sunt rugate să se consulte cu în privința temei alese.