Proiectul urmărește dezvoltarea durabilă a organizațiilor din mediul rural în vederea îmbunătățirii capacității acestora de a răspunde nevoilor comunităților locale și este complementar programului Îmbunătățirea relațiilor interetnice În Sud-Estul Europei - Dezvoltarea comunităților multietnice, derulat în prezent de CRDE.
O etapă în dezvoltarea capacității comunităților locale de a participa activ la rezolvarea propriilor probleme și la îmbunătățirea condițiilor de viață a reprezen-tat-o înființarea unor asociații. În prezent se remarcă nevoia dezvoltării capacității instituționale a acestor organizații constituite prin efortul comunităților, nevoie la care proiectul de față își propune să răspundă.
Grup țintă:
organizații neguvernamentale din 11 localități rurale din județele Tulcea, Bacău, Mureș, Timiș, Alba. Proiectul este deosebit de relevant pentru grupurile țintă, deoarece pornește de la nevoile locale, oferindu-le organizațiilor comunitare un cadru de dezvoltare instituțională adaptat specificului lor (de organizații implicate în dezvoltarea comunității). Organizațiile din grupul țintă sunt nou înființate (2002-2003), având nevoie de suport în vederea dezvoltării lor.
Activități:
Instruirea unui număr de 33 de persoane, membri ai organizațiilor comunitare din 11 localități rurale în vederea dezvoltării de capacități și abilități în ceea ce privește conducerea organizației, resursele umane, resursele financiare, relații externe, stabilirea și managementul relațiilor de parteneriat ale asociațiilor comunitare din grupul țintă.
Consultanță adaptată nevoilor specifice celor 11 organizații comunitare.
Elaborarea unui set de instrumente și realizarea unui plan de dezvoltare pe termen lung pentru fiecare dintre organizațiile beneficiare.
Adaptarea pachetulului de instruire și consultanță pentru nevoile și specificul organizațiilor comunitare, beneficiarii programelor derulate de CRDE.
Consolidarea unei rețele de organizații active în mediul rural, care promovează dezvoltarea comunitară.
Rezultate așteptate:
Organizațiile din comunitățile țintă dețin propriul mecanism de dezvoltare, acesta incluzând persoane resursă privind funcționarea eficientă a organizațiilor și capacitatea de inițiere și susținere a activităților în folosul comunității.
În mediul organizațiilor rurale din rândul cărora au fost recrutați beneficiarii direcți ai proiectului, a crescut gradul de implicare în viața comunității.
Proiectul a avut un impact pozitiv și la nivelul dezvoltării pe termen lung a relațiilor dintre ONG-uri și administrațiile publice locale și a activităților de rețea a organizațiilor cu profil similar.
Prin dezvoltarea funcționării organizațiilor și creșterea capacității lor de management al relațiilor de cooperare, proiectul oferă premisele unei dezvoltări durabile a comunităților din care provin organizațiile și promovează practici de bună guvernare a comunităților rurale.
Prin seria de activități propuse, proiectul a urmărit transmiterea informațiilor necesare și dezvoltarea de abilități pentru funcționarea eficientă a organizațiilor, adaptând aceste conținuturi și metode la specificul dat de mediul de lucru. Pe lângă transferul de know-how în domenii relevante pentru funcționarea eficientă a organizațiilor comunitare, proiectul structurează o serie de mecanisme sociale care vor determina ulterior o dezvoltare durabilă a comunității.