Situația rromilor în țările Uniunii Europene rămîne o problemă ce încă își așteaptă rezolvarea. Instituțiile europene se mișcă greu, deși luări de poziție s-au înregistrat la toate nivelurile.
„Părintele” învățămîntului pentru rromi din România, Gheorghe Sarău crede că e nevoie de asigurarea unui minim al nivelului de trai și că educația nu este suficientă pentru a schimba situația precară din multe comunități de rromi. Un interviu publicat de revista studențească Infocampus.ro.
Lucrarea a fost editată de Project on Ethnic Relations (PER) la Editura Didactică și Pedagogică.
Se poate ieși din impas? Inventar de probleme și soluții privind situația romilor din România
Raportul pune în discuție situația romilor din România după aderarea acesteia la Uniunea Europeană și scoate în evidență principalele probleme legate de situația acestei etnii, trecând în revistă modalitățile prin care s-a încercat soluționarea lor, pentru a încheia cu o listă de recomandări.
Una din concluziile autorilor raportului este că, rezolvarea problemelor minorității roma este un proiect complex, schițat în mare, dar căruia pare să îi lipsească viziunea și ale cărui rezultate întârzie să apară. Pentru rezolvarea situației este nevoie de o voință politică, iar acest lucru se face în primul rând prin coerența politicilor publice și prin alocarea de suficiente resurse pentru implementarea lor.
Raportul este realizat de Marian Chiriac si Alina Constantinescu în cadrul programului Drepturile Minorităților în Practică în Sud-Estul Europei, un program finanțat de Fundația King Baudouin din Belgia.