Scopul proiectului este de a consolida parteneriatul local dintre autoritățile publice locale și organizațiile neguvernamentale pentru promovarea cooperării și dialogului interetnic în Cluj-Napoca.
În cadrul unei întâlniri organizate în luna noiembrie 2005 de Fundația Friedrich Ebert – Macedonia, în Macedonia, Bitola la care au participat atât CRDE cât și Primăria Municipiului Cluj-Napoca s-au pus bazele realizării acestei inițiative mai vechi a CRDE. Proiectul, care promovează un model de succes în țările nordice, se desfășoară în România, Bulgaria, Macedonia și Serbia.
Obiective:
Identificarea problemelor la nivelul relațiilor interetnice în Cluj-Napoca după schimbarea politică la nivelul primăriei locale;
Crearea unei strategii de politici publice pentru îmbunătățirea relațiilor interetnice la nivelul orașului Cluj-Napoca;
Dezvoltarea unei rețele locale de sprijin a inițiativelor de cooperare și dialog interetnic
Dezvoltarea parteneriatului la nivel local dintre autorități și organizațiile societății civile pentru creșterea eficienței actorilor locali în abordarea problemelor comunității locale;
Stimularea unei dezbateri publice privind acomodarea diversității etnoculturale.
Proiectul se adresează comunității locale clujene, atât minorităților, cât și majorității, și implică autoritățile locale, organizațiile neguvernamentale, reprezentanții comunităților etnice, mediul academic și instituțiile media.
Activitățile constau în: inițierea și consolidarea unei rețele locale de stimulare a dialogului interetnic, realizarea unei diagnoze a nevoilor diferitelor comunități etnice și a percepțiilor alterității, dezbateri publice cu privire la diversitatea etnică din Cluj-Napoca și dezvoltarea unei politici locale de îmbunătățire a dialogului și cooperării interetnice.
Articole despre lansarea studiului "Clujul multicultural"
Organizațiile care implementează proiectul în țările:
Bulgaria:
Serbia:
Albania:
Macedonia:
Coperta volumului
Întregul studiu [47 de pagini]
Chestionar
Baza de date a sondajului
Clujul multicultural. Strategia de dezvoltare a municipiului Cluj
Strategia Clujul multicultural inclusă în „Strategia de dezvoltare a municipiului Cluj-Napoca"
În data de 26 iunie 2007, „Strategia de dezvoltare a municipiului Cluj-Napoca" a fost supusă spre aprobarea Consiliului Local Cluj.
După cum se poate vedea din materialele supuse dezbaterii, „Strategia Clujul Multicultural" se regăsește în această strategie (Obiective operaționale – pag. 6, pag. 12, pag. 24, pag. 26).
Din materialul elaborat de CRDE au fost preluate cinci direcții strategice și nouă programe operaționale (tot la Obiective operaționale, pag. 89, subcapitolul f.).
Documentul elaborat de CRDE, puțin prelucrat și scurtat, se regăsește ca și anexă la acest material strategic (Anexa nr. 13), conținând toate recomandările inițiale (inclusiv cea privind înființarea Consiliului Consultativ al Multiculturalității).
Sursa oficială pentru această știre este site-ul .
Strategia de dezvoltare a Clujului: Obiective operaționale
Strategia de dezvoltare a Clujului: Anexa nr. 13: Clujul multicultural