CAUTĂ:
 
 PROGRAMELE CRDE
Inițiative de bună guvernare în comunități multietnice
Dezvoltare comunitară în comunități multietnice
Cercetare și documentare privind minoritățile etnice
Educație multiculturală
Integrare europeană
Promovarea dialogului interetnic
Burse de studiu, practică profesională
Promovarea incluziunii sociale
Achiziții publice
 
Monitorizarea implementării Cartei europene a limbilor regionale sau minoritare

Scopul proiectul este de a contribui la construcția democratică a României prin creșterea eficienței aplicării legislației privind utilizarea limbilor minoritare în România. 

Carta  europeană  a  limbilor  minoritare  sau  regionale  este  un  instrument al Consiliul Europei care oferă principii orientative privind modul în care limbile regionale și minoritare ar trebui protejate și promovate în mod cotidian. Carta a fost adoptată la Strasbourg în 1992, semnată de România în 1995 și ratificată prin Legea nr. 282 în 2007. Carta a intrat în vigoare la 1 mai 2008, anul 2009 reprezentând momentul primului raport de țară privind progresul realizat de România în implementarea prevederilor asumate din Cartă.

 Activități:
• Monitorizarea implementării Cartei europene a limbilor regionale sau minoritare
• Dezbateri publice asupra concluziilor monitorizării
• Realizarea publicației incluzând raportul de monitorizare

Proiectul urmărește monitorizarea ca un instrument de evaluare a implementării drepturilor lingvistice a comunităților etnice și de responsabilizare a autorităților publice locale, punct de plecare esențial în corelarea ulterioară între problemele identificate și soluțiile care pot fi propuse.
Monitorizarea va fi realizată pe trei dimensiuni: educație, administrație publică și mass-media și va urmări identificarea cauzelor implementării parțiale, acolo unde este cazul, astfel încât raportul de monitorizare să cuprindă nu doar o evaluare a gradului de implementare a Cartei, cât mai ales analiza situației și măsuri care pot fi luate pentru o creștere a impactului Cartei. Monitorizarea va fi realizată la nivel național, acoperind 10 limbi minoritare: bulgară, cehă, croată, germană, maghiară, rusă, sârbă, slovacă, turcă și ucraineană.
În baza monitorizării vor fi realizate trei rapoarte, câte unul pentru fiecare sector de activitate, rapoarte lansate public în ultimele luni ale proiectului. În baza rapoartelor de monitorizare va fi realizată o publicație privind îmbunătățirea aplicării prevederilor Cartei europene a limbilor regionale sau minoritare. De asemenea publicația va fi tradusă în limba engleză pentru a fi distribuită Consiliului Europei în vederea evaluării de țară după primul an de implementare a Cartei.

 Grupul țintă:
Proiectul se adresează autorităților publice locale și centrale în primul rând deoarece aceștia au competența necesară pentru a pune în aplicare prevederile legate de utilizarea limbilor minorităților naționale, precum și de sprijin în aplicarea legii. Membrii celor 10 comunități etnice sunt vizați atât în componenta de monitorizare, cât și de dezbaterile prevăzute, ei fiind nu doar beneficiari ai proiectului, cât și beneficiari ai Cartei. 

 Raport privind implementarea în România a Cartei Europene a limbilor regionale sau minoritare
 Raport privind implementarea în România a Cartei europene a limbilor regionale sau minoritare / Capitolul – Educație [pdf]
 Raport privind implementarea în România a Cartei europene a limbilor regionale sau minoritare / Capitolul – Administratie publică [pdf]
 Raport privind implementarea în România a Cartei europene a limbilor regionale sau minoritare / Capitolul – Mijloace de comunicare [pdf]
 Carta europeană a limbilor minoritare sau regionale [pdf]
 Legea 282 de ratificare a Cartei [pdf]
 Chestionar pentru administrația publică [doc]

Programul este finanțat de Uniunea Europeană prin programul PHARE 2006/-18-147.01.02/02/ Creșterea rolului societății civile în procesul de integrare a României. Componenta 2 - Democrație, protecția mediului, protecția consumatorului, dialog social, aspecte de gen și ocuparea forței de muncă.

Pentru informații și eventuale reclamații referitoare la proiectul PHARE: cfcu.phare@mfinante.ro


 
 

Coordonator de proiect:
Monica Călușer

Perioada de desfășurare:

decembrie 2008 - octombrie 2009

Acoperirea:
națională

Finanțator:
Uniunea Europeană, programul Consolidarea Democrației în România

 

 
   
    
© 2002 CRDE
ACTUALIZAT: 07-11-2010